Vaikka ruokahävikkiä syntyy luonnollisesti jokaisessa elintarvikeketjun eri vaiheessa, eniten ruokaa heitetään menemään kotitalouksissa – jopa yli 100 miljoonan kilon edestä joka ikinen vuosi. Jokaista henkilöä kohden tämä luku vastaa keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Ruokahävikin arvo vaihtelee kotitalouksittain, mutta luonnollisesti hävikkiä syntyy enemmän sellaisissa kotitalouksissa, joissa asuu enemmän ihmisiä. Eniten ruokahävikkiä syntyy vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Merkittävimpänä syynä ruoan pois heittämiselle onkin ruoan pilaantuminen ja juuri vihannekset, hedelmät ja marjat pilaantuvat yleensä monia muita elintarvikkeita huomattavasti nopeammin.
Ruokahävikki on kuin heittäisi rahaa roskiin
Suomalaiset heittävät vuosittain ruokaa roskiin satojen eurojen edestä. Useimmissa tapauksissa ruokahävikin synty johtuu siitä, että ruokia ei suunnitella tarpeeksi etukäteen, ruokaa ostetaan ja valmistetaan yli tarpeen, eikä ruokaa osata säilöä oikeaoppisesti. Usein täysin syömäkelpoista ruokaa heitetäänkin menemään sen vuoksi, että parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät menevät monilta sekaisin.
Viimeinen käyttöpäivä merkitsee sitä, että ruoka on tämän päivämäärän jälkeen yleensä syömäkelvotonta, mutta parasta ennen viittaa puolestaan siihen, että kyseistä elintarviketta voidaan kuluttaa huolella vielä tämänkin päivämäärän jälkeen – tällöin elintarvikkeen tekstuuri, maku, haju tai ulkomuoto saattaa toki alkaa ajan myötä muuttumaan, mutta tämä ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö kyseistä elintarviketta voisi vielä syödä.
Monet suomalaiset ovat kuitenkin jo ryhtyneet talkoisiin ruokahävikkiä vastaan. Verkossa on esimerkiksi saatavilla lukuisia ruokahävikki-laskureita, joiden avulla voit laskea, paljonko ruokaa heität menemään ja millaisilla keinoilla voit ehkäistä ruokahävikin syntyä. Lisäksi voit löytää verkosta lukuisia herkullisia reseptejä, joita hyödyntämällä voit lisätä luovuuttasi keittiössä ja näin hyödyntää juuri niitä raaka-aineita, joita kaapeista löytyy jo valmiiksi.
Myös käytetyn tietokoneen ostaminen on ekoteko
Ruokahävikin vähentämisen rinnalla yksi merkittävimmistä ekoteoista, joita yksittäiset kuluttajat voivat tehdä, on käytetyn tietokoneen ostaminen. Ruokahävikin lisäksi asiantuntijoita on huolettanut jo pitemmän aikaa kasvava elektroniikkajätteen määrä, jota on vaikeaa kierrättää, eivätkä elektroniikkalaitteiden osat edes maadu elintarvikkeiden tapaan.
Joka vuosi ihmiset heittävät menemään tietokoneita, jotka voivat oikealla huollolla kestää vielä vuosikausia. Juuri elektroniikkalaitteen eliniän pidentäminen auttaa laskemaan merkittävällä tavalla niiden valmistamisesta syntynyttä hiilijalanjälkeä. Käytetyn tietokoneen ostaminen voi kuitenkin herättää epäilyksiä erityisesti silloin, jos kyseessä on arvokkaampi tietokone, kuten Applen MacBook Air 13, jonka arvo voi olla käytettynäkin lähemmäs tonnin. Jos ostat tietokoneen suoraan edelliseltä omistajalta, et saa takuuta siitä, että tietokone toimii täysin odotetulla tavalla, jolloin tietokoneen palauttaminen ja rahojen takaisin saaminen ei myöskään ole mahdollista.
Jos haaveissa on MacBook Air -tietokoneen hankinta, voit ostaa sen turvallisesti myös käytettynä. Sen lisäksi, että säästät käytetyn tietokoneen ostossa satojen eurojen edestä rahaa, autat myös pidentämään tietokoneen käyttöikää. Käytetyn tietokoneen ostaminen voi tapahtua verkossa täysin turvallisesti ja aivan samalla tavalla kuin ostaisit vastaavan tietokoneen uutena Applen omasta verkkokaupasta.
Luotettavan jälleenmyyjän kautta tehdyille ostoille saat muun muassa 12 kuukauden täyden käyttöturvatakuun mahdollisia järjestelmävikoja vastaan. Vaikka tietokone on käytetty, sen kunto on testattu valtuutetun Apple-teknikon toimesta. Myös mahdolliset esteettiset viat on ilmoitettu tuotteen yhteydessä, joten et tule koskaan ostaneeksi “sikaa säkissä”, vaan tiedät tarkalleen, millaisessa kunnossa tilaamasi tuote on. Lisäksi, vaikka tilaat tuotteen käytettynä, saat sille täsmälleen saman 14 päivän palautusoikeuden kuin mille tahansa muulle tuotteelle.