Omalle lautaselle ja juomalasiin kannattaa valita mahdollisimman kestäviä vaihtoehtoja. Sen lisäksi, että ruoka on mahdollisimman terveellistä, kannattaa siis pohtia myös sen ympäristövaikutuksia sekä sitä, miltä oma ruokalautanen näyttää kestävästä näkökulmasta katsottuna.
Kasvikset ja viljat suosioon!
Pyrittäessä mahdollisimman kestäviin valintoihin omassa ruokavaliossa, kannattaa suosia vihanneksia, perunaa, juureksia, hedelmiä, marjoja ja viljavalmisteita, sillä näiden ruoka-aineiden suosiminen auttaa vähentämään ilmaston kuormitusta sekä rehevöitymistä. Erityisen suositeltavia ovat kotimaiset satokauden kasvikset. Soijan sijaan kannattaa suosia kotimaisia palkokasveja, kuten herneitä ja papuja. Palkokasvien etuna on se, että ne voivat hyödyntää ilmakehässä olevaa typpeä. Tämän ansiosta on mahdollista säästää lannoitetypen määrässä. Viljalajien kasvattaminen aiheuttaa vain vähän kasvihuonepäästöjä, lukuun ottamatta riisiä.
Entäpä liha ja kala?
Naudanlihan tuotannon arvioidaan olevan nykymuodossaan eniten rehevöitymistä ja ilmastonmuutosta aiheuttava ruuantuotannon muoto. Punaista lihaa sekä lihavalmisteita kannattaakin kuluttaa nykyistä vähemmän monistakin syistä. Näin voidaan vähentää syöpäsairauksien riskiä. Lisäksi arvellaan, että myös tyypin II diabetesriski saattaa pienentyä. Kun punaisen lihan ja lihavalmisteiden käyttöä vähennetään, saadaan ravinnosta aiempaa pienempi määrä tyydyttynyttä rasvaa, minkä lisäksi ravinnon energiatiheys on aiempaa pienempi. Ympäristön kannalta punaisen lihan käytön vähentäminen auttaa pienentämään hiilijalanjälkeä ja ravinnontuotannon rehevöittävää vaikutusta voidaan pienentää. Toisaalta nautoja tarvitaan lihantuotannon lisäksi myös maidon tuottamiseen sekä maidon jatkojalosteiden tuottamiseen eli naudanlihan tuotannon kohdalla tilanne ei ole niin mustavalkoinen.
Kalaa pidetään yleisesti ottaen ympäristöystävällisenä vaihtoehtoja, kunhan ei käytetä ulkomaisia uhanalaisia kalalajeja. Kalaa kannattaakin lisätä omalle lautaselle. Kun kalan määrää lisätään, saadaan ruuasta aiempaa suurempi määrä tyydyttymättömiä rasvahappoja, seleeniä, jodia sekä D-vitamiinia. Kun käytetään kasvatettuja kaloja ja luonnonkaloja ruokavaliossa, autetaan pienentämään ruuan hiilijalanjälkeä. Luonnonkalan käyttäminen auttaa myös pienentämään rehevöitymistä.
Kestävä rasva ja janojuoma
Margariini ja rypsiöljy aiheuttavat rasvojen osalta kaikista vähiten vaikutuksia ilmastolle. Oliiviöljykin päihittää tässä suhteessa voin. Kasviöljyjen sekä kasviöljypohjaisten margariinien hiilijalanjälki on vähäinen. Rypsiöljyn tuotannossa voidaan lisäksi toteuttaa viljelykiertoa. Suomessa kannattaa suosia janojuomana vesijohtovettä. Ympäristön näkökulmasta se on huomattavasti parempi valinta kuin pullotettu vesi.