Näin valitset koiralle sopivan ruokavalion

Koiran ruokavalio perustuu pääasiassa eläinperäiseen proteiiniin ja rasvaan, sillä koira on ihmisestä poiketen petoeläin, kun taas ihminen on sekasyöjä. Tästä syystä koiran ruokavalio tulisi aina rakentaa eläinperäisen proteiinin ympärille, jota voidaan tarvittaessa täydentää kasvikunnan tuotteilla esimerkiksi suoliston asianmukaisen toiminnan takaamiseksi.

Voiko koiralle antaa samaa ruokaa kuin ihmiselle?

Koska ihmisen ruokavalion tulisi olla mahdollisimman monipuolinen, monet koiran omistajat saattavat miettiä, että sama menetelmä käy myös koiralle. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että koiran ja ihmisen välisten fysiologisten erojen vuoksi ihmiselle sopiva ruokavalio ei ole hyväksi koiralle.

Koiran ruoansulatuselimistö on huomattavasti lyhyempi kuin esimerkiksi kasvinsyöjäeläinten ruoansulatus, jonka vuoksi hitaasti sulavat hiilihydraatit ja kuitupitoiset ruoat eivät yleensä tarjoa koiralle hyvinvointia samalla tavalla. Myös koiran yksilöllinen energiantarve tulee ottaa huomioon koiran ruokavalion suunnittelussa – pieni koira tarvitsee luonnollisesti vähemmän energiaa kuin suuri koira, mutta myös koiran aktiivitasolla on erittäin tärkeä merkitys ylipainon ehkäisemiseksi.

Koirien kuivaruoat sisältävät tavallisesti kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet, eli proteiinit, rasvat, vitamiinit ja kivennäisaineet. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että aivan kaikki kuivaruoat eivät ole hyväksi koiralle, ja yleensä sopiva kuivaruoka löytyy parhaiten kokeilemalla. Monissa kuivaruoissa on kuitenkin ainesosia, jotka saattavat häiritä herkemmän koiran vatsaa, joten tällöin on tärkeää löytää koiralle korvaava ruokavalio, jossa allergiaa aiheuttavat ainesosat eliminoidaan.

Zoo.fi tarjoaa runsaan valikoiman erilaisia täys- ja täydennysruokia koiralle. Löydät jokaisen tuotteen yhteydestä tarkemman tuoteselosteen, jonka ansiosta pystyt tilaamaan koiralle juuri sopivat tuotteet ja välttää samalla mahdollisia allergisoivia ainesosia. Voit tilata Zoo-verkkokaupasta kerralla myös suuremman määrän ruokaa ja hyödyntää Zoon kätevät määräalennukset. Tämä voi osoittautua erittäin tehokkaaksi tavaksi säästää kuluissa esimerkiksi silloin, kun sinulla on monta koiraa, jolloin koiranruokaan kuluu luonnollisesti enemmän rahaa.

Myös koirasi saa nauttia ruoasta

Aivan kuin me ihmiset haluamme nauttia jokaisesta suupalasta, myös koirallamme on oikeus nauttia hyvästä ruoasta. Vedellä kostutetut kuivaruokanappulat maistuvat yleensä koiralle paremmin kuin kuiva ruoka. Lihansyöjänä koira luonnollisesti rakastaa lihaa, joten lihan tuoksu ruoassa saa ruokahalun heräämään paremmin kuin vaikkapa liian kuitupitoinen ruoka. Tästä syystä voit sekoittaa kuivanappuloiden sekaan myös lihapitoisempaa ruokaa, jos koirasi pitää siitä enemmän. Vilja-allergia on myös yksi koirien yleisimmistä allergioista, joten liian viljapitoisia ruokia kannattaa muutenkin pyrkiä välttämään.

Jos koirasi ruokahalu muuttuu tai laskee, syy ruokahaluttomuuden takana tulee aina tutkia. Jotkut koirat syövät myös luonnostaan vähemmän, joten tärkeintä on oppia tuntemaan oman koiran käytös mahdollisimman hyvin, jolloin tiedät, milloin koirasi syö hyvällä ruokahalulla.