Granaattiomena on hyvä esimerkki superfoodista, joka tarjoaa monia terveydelle hyviä ominaisuuksia. Kerromme tällä sivulla granaattiomenan hyvistä ominaisuuksista, joiden ansiosta sitä voidaan kutsua superfoodiksi, sekä siitä, millaisen historian tämä kiehtova hedelmä omaa.
Granaattiomenalla on kiehtova historia
Granaattiomenaa pidetään yhtenä viljeltyjen hedelmien vanhimmista edustajista. Näitä hedelmiä kasvoi nimittäin jo muinaisessa Persian valtakunnassa, jossa sen terveyshyödyt eivät olleet suinkaan jääneet huomiotta. Nimensä granaattiomena sai roomalaisilta ja nimi tarkoittaakin kirjaimellisesti omenassa olevia siemeniä. Nimi tulee latinasta. Jo roomalaiset pitivät granaattiomenasta, mikä näkyy siinä, että he istuttivat puuntaimia koko imperiuminsa alueelle.
Espanjassa näitä terveellisiä hedelmiä rakastettiin niin, että kokonaisen kaupungin sanotaan saaneen nimensä tältä hedelmältä. Oletkin ehkä kuullut puhuttavan Granada-nimisestä kaupungista tai kenties olet jopa käynyt siellä.
Myös Intiassa hedelmää arvostettiin ja sitä pidettiin terveyttä edistävänä eliksiirinä, joka pystyi parantamaan monia sairauksia. Nykyajan lääketiede on alkanut löytää todisteita niistä granaattiomenan upeista ominaisuuksista, jotka monet kansat tiesivät jo monia sukupolvia sitten.
Historiansa aikana granaattiomenaa on pidetty hedelmällisyyden symbolina, onhan siinä runsaasti siemeniä. Granaattiomenapuun havaittiin myös olevan erityisen pitkäikäinen, minkä vuoksi puu yhdistettiin toisinaan uudistumiseen tai jopa uudestisyntymiseen. Granaattiomenan arvostus näkyy myös monissa freskoissa ja maalauksissa.
Granaattiomenan terveyshyödyt
Mitkä ominaisuudet sitten tekevät granaattiomenasta terveellisen ja minkä ominaisuuksiensa ansiosta granaattiomenaa voidaan kutsua superfoodiksi? Ensinnäkin granaattiomena ei sisällä rasvaa. Sokeria granaattiomenassa on vain vähän. 100 grammaa granaattiomenaa sisältää ainoastaan 80 kaloria, mikä on loistava uutinen laihduttajalle. Lisäksi 100 grammaa hedelmää sisältää viisi grammaa kuitua. C-vitamiinia tästä määrästä saa 15% suositellusta päiväannoksesta.
Myös granaattiomenamehu on erittäin suosittua sekä terveellistä. Kaloreista se tosin sisältää jonkin verran enemmän kuin itse granaattiomena. Kaloreista on nimittäin 120 kahdeksassa unssissa. Tämä johtuu siitä, että mehu on hedelmää tiivistetymmässä muodossa. Myös mehu sisältää runsaan määrän antioksidantteja – sen voidaan jopa sanoa olevan niitä täynnä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tämä koskee ainoastaan aitoa granaattiomenamehua – ei grenadiinia tai mehuseoksia, jotka on makeutettu.
Jo pelkästään granaattiomenan upean punainen väri tuo lautaselle väriä ja herättelee makunystyröitä. Värillä on merkitystä myös terveydelle, koska se on selkeä merkki siitä, että hedelmästä löytyy runsas määrä antioksidantteja, jotka pystyvät torjumaan soluvaurioita. Joidenkin tutkimusten mukaan antioksidantit saattavat pystyä ehkäisemään jopa syöpää. Ne ovatkin tärkeitä ennaltaehkäistäessä erilaisten sairauksien syntymistä. Näin ollen granaattiomenan terveyshyötyjä ei voidakaan aliarvioida. Granaattiomenasta löytyy erityisiä yhdisteitä, punicalagineita, jotka saattavat vähentää riskiä sairastua keuhko-, eturauhas- sekä rintasyöpään. Granaattiomenamehun lisäksi esimerkiksi meloni- ja luumumehu sisältävät runsaan määrän antioksidantteja.
Granaattiomena tarjoaa myös runsaan määrän vitamiineja, mineraaleja sekä mikroravinteita
Granaattiomenan terveyshyödyt selittyvät myös sillä, että se sisältää runsaan määrän vitamiineja, mineraaleja sekä mikroravinteita. C-, B5-, B9- ja K-vitamiinit ovat kaikki granaattiomenan sisältämiä vitamiineja. Lisäksi se sisältää myös esimerkiksi sinkkiä sekä kaliumia. B9 tunnetaan myös foolihappona, jonka puutteen on huomattu vaikuttavan vauvojen hermostoputkissa esiintyviin vikoihin. Myös aikuisille foolihapon puute voi aiheuttaa vakavia seurauksia, koska aikuisetkin tarvitsevat foolihappoa DNAn korjaamiseen sekä terveiden verisolujen luomiseen. Kaikkien edellä kerrottujen terveyshyötyjensä lisäksi granaattiomena on vieläpä erityisen herkullinen hedelmä – ei siis olekaan ihme, että sitä kutsutaan ansaitusti superfoodiksi!