Ruoka on paljon muutakin kuin vain ravintoa

Yhteiskunnassa, jossa kukaan ei näe nälkää, on ruuasta tullut paljon muutakin kuin pelkkää ravintoa. Ruoka voi olla taidetta ja myös ruuan osalta puhutaan erilaisista ruokatrendeistä, jotka määrittelevät vaatteiden ja sisustuksenkin osalta, millaiset valinnat ovat kulloinkin trendikkäitä. Myös ruuan eettisyydestä on tullut tekijä, joka vaikuttaa tiedostavan kuluttajan kulutustottumuksiin sekä -valintoihin. Enää ei olekaan aivan sama, millä kuluttaja nälkänsä tyynnyttää, vaan myös monet muut tekijät vaikuttavat ruokavalintoihin.

Millaiset tekijät korostuvat vuoden 2018 ruokatrendeissä?
Puhuttaessa trendeistä ja muodista, ei ruoka välttämättä tule ensimmäisenä mieleen. Kuitenkin erilaiset trendit vaikuttavat runsaasti myös ruokapuolella. Millaiset asiat ovat sitten trendikkäitä vuoden 2018 ruokavalinnoissa? Kerromme tämän vuoden ruokatrendeistä pähkinänkuoressa tässä jutussa.

Vuoden 2018 ruokatrendien ennustetaan olevan kovin vihertäviä. Kasvimaitotuotteiden ennakoidaan nostavan suosiotaan. Mitä tällaiset kasvimaidot sitten ovat? Lyhyesti sanottuna ne ovat juomia, jotka muistuttavat maitoa ja joita voidaan käyttää maidon sijaan ruuanlaitossa. Ne ovat kuitenkin kasviperäisiä ja vegaanisia, jolloin ne soveltuvat myös kasvissyöjille ja vegaaneille. Ne eivät sisällä laktoosia eivätkä kolesterolia. Ne sopivatkin monenlaiseen ruokavalioon. Koska tällaisten tuotteiden suosio on alkanut nousta, löytyy näitä tuotteita kaupoista huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Myös kasvipohjaisia jogurtteja on saatavilla. Myös suomalaiselta Valiolta löytyy jo kauramaitoa.

Veganismi ei ole enää s amalla lailla marginaalinen ilmiö kuin aikaisemmin
Menneinä vuosikymmeninä veganismia on voitu pitää marginaalisena ilmiönä ja vegaanit ovat saaneet selittää kerran jos toisenkin, mitä veganismi yleensäkään tarkoittaa. Veganismi näyttää kuitenkin yleistyvän nopeaan tahtiin, sen voidaan jopa sanoa arkipäiväistyvän.

Ellet vielä tiedä, mitä veganismi tarkoittaa, niin se tarkoittaa sitä, että henkilö kieltäytyy syömästä ja muutoin käyttämästä kaikkia eläinkunnan tuotteita. Lihan lisäksi tällaisia tuotteita ovat ruokavalion osalta myös kala, kananmunat, maitotuotteet sekä näiden johdannaiset. Monen vegaanin kohdalla vaakakupissa on painanut menneinä vuosina etupäässä yleensä eettisyys. Esimerkiksi tuotantoeläinten olosuhteet ja suoranainen riisto on nähty ongelmallisina. Nykyisin veganismin taustalta voi löytää kuitenkin hyvin moninaisia syitä, kuten terveellisyyden, ekologisuuden ja jopa trendikkyyden. Osa kiinnostuu veganismista halutessaan kokeilla omassa kotikeittiössään aivan uudenlaisia reseptejä.

Ennen vegaanisen ruokavalion noudattaminen saattoi tuottaa vaikeuksia ja valitettavan usein esimerkiksi oppilaitoksissa vegaaneille tarjottiin aivan liian usein lounaaksi keitettyä kukkakaalia. Nykyisin tietoisuuden ja vegaanisten tuotteiden saatavuuden parannuttua vegaanisen ruokavalion noudattaminen on huomattavasti aikaisempaa helpompaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei pelkkä ruokavalion vegaaninen luonne tee ruuasta automaattisesti terveellistä. Vegaani tarvitseekin jonkin verran tietoa voidakseen koostaa ruokavaliostaan terveellisen. Erilaiset mausteet tekevät vegaanisesta ruokavaliosta herkullisen – kokeile maustaa kasvisruokaa vaikkapa kardemummalla ja saat samalla keittiöösi upean tuoksun, joka leijailee ympäri kotia.

Voidaanko raakaravinnon suosimista kutsua jo buumiksi?
Vegaanisen ruokavalion ohella myös raakaravinnon suosio on noussut. Pari vuotta sitten voitiin puhua jopa raakaravintobuumista. Tässä ruokavaliossa korostetaan ruuan terveellisyyttä sekä ruokavalion keventämistä. Raakaravintobuumi onkin saanut aikaan sen, että myös muut kasvisruokavaliot ovat saaneet osakseen aikaisempaa runsaampaa kiinnostusta.

Fleksaus on nyt huipputrendikästä
Jos täysin vegaaninen ruokavalio vaatiikin aika lailla suunnittelua sekä vaivannäköä, niin fleksaus on trendi, joka jatkanee nousuaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokavaliossa suositaan pääasiassa kasvisruokaa, mutta kalaa ja lihaa nautitaan kuitenkin toisinaan. Tällöin kasvisruuasta ja kasvispainotteisesta ruuasta tulee helposti luontevaa arkiruokaa eikä monikaan enää tunne edes tarvetta korostaa ruuan vegaanisuutta. Erilaiset palkokasvit sopivat erityisen hyvin täydentämään tällaista ruokavaliota kasviperäisten maitotuotteiden ohella.