Hyvää arkiruokaa perheelle – vinkkejä ja neuvoja koko perheen ruokailuun

Kun asuu yksin ja elää villiä sinkkuelämää vaikkapa opintovuosiensa aikana, ei tasapainoinen ruokavalio välttämättä ole aina päällimmäisenä mielessä. Kun kuitenkin koittaa aika oman perheen perustamiselle ja kuvioon tulee myös lapsia, on aika pistää ruokailutottumukset vallan uusiksi. Lapsiperheen kanssa on aina onnistuttava tarjoamaan tasapainoista, maistuvaa ja maittavaa sekä perheen pilteillekin sopivaa ruokaa, ja tämä saattaa monelle olla haaste kiireisen arjen keskellä ja raskaiden työpäivien päätteeksi. Illalla kun klapikoneet vaihtuvat soppakauhaan, täytyy keksiä jotakin syötävää nälkäisten mahojen täytteeksi – nopeasti. Siksi tällaisiin tilanteisiin tarvitaankin sellaista ruokaa, jonka saa laitettua valmiiksi helposti ja nopeasti, mutta joka on terveellistä ja maistuu ihan jokaiselle perheenjäsenelle. Tässä artikkelissa tarjoamme vinkkejä tällaiseen ruokavalioon, jotta voimme helpottaa ja sujuvoittaa juuri sinun arkeasi.

Jauhelihakastike ja spagetti ovat arjen pelastajia

Kun aikaa ei tunnu olevan riittävästi ja tekisi pian mieli jotakin hyvää ja vähän erityistä. Tällöin jauhelihakastike ja spagetti pelastavat päivän kuin päivän – tämä ruoka on maistuva, sopii kaikille ja helppo valmistaa. Lisäksi siitä on helppo tehdä erilaisia variaatioita, jolloin se maistuu useanakin peräkkäisenä päivänä hieman eri tyyppisesti maustettuna tai tarjottuna. Kokeile lisätä sekaan vaikka sipulia tai uudenlaisia mausteita, vai olisiko aika laittaa sekaan maistuvaa cheddar-raastetta? Pikaspagetin keittää muutamissa minuuteissa eikä jauhelihankaan paistamisessa kauan mene. Parhaassa tapauksessa maittava annos on lautasella alle vartissa. Pilteille voi tehdä suolattoman version ja ottaa sen erikseen ennen maustamista!

Maittava makaronilaatikko

Samalla periaatteella kuin edellinenkin valmistettava, maukas makuelämys joka maistuu ihan kaikille vauvasta vaariin on tietenkin makaronilaatikko! Sen tekemiseen ei mene kovinkaan paljon aikaa, ja makaronilaatikko säilyy jääkaapissakin myöhäisempää syömistä varten. Siinä siis oiva lämmitettävä kotiruoka vaikkapa koululaiselle kotiin tullessa – ei muuta kuin annos mikroon ja ketsuppia kylkeen!

Keitot kunniaan

Keitot lienevät ruokalajeista aliarvostetuin! Keittoja on olemassa laidasta laitaan, ne ovat maukkaita ja ne sopivat ihan kaikille! Sosekeitot ovat yksi vauvan ensimmäisistä tuttavuuksista, ja muulle perheelle saman aterian saa sovellettua maustamalla vähän enemmän. Helposti ja kaikille! Keiton jämät lämmittää uudelleen helposti myös seuraavana päivänä.

Perunamuusi ja nakit maistuvat nirsollekin

Kun kaipaat vaihtelua, on yksi helppo arkiruoka perunamuusi ja nakit. Valmiit nakit saa paistettua tai keitettyä hetkessä, ja aidosta perunasta tehtävä maitosa ja vointäyteinen muusi on täyttävä ja maittava ruoka, joka maistuu kaikenikäisille. Peruna on ikisuosikki, eikä turhaan!

Raikas vihersalaatti käy minkä tahansa kylkeen

Kaikkien edellä mainittujen rinnalle kaivataan tietenkin ruokaympyrän suurin osa, eli kasvikset. Tämän osan saa helposti taiteiltua lautaselle raikkaana vihersalaattina. Salaatin tekemiseen ei mene kuin hetki: et tarvitse muuta kuin vihersalaattia, tomaattia, kurkkua ja haluamiasi lisäkkeitä, kuten juustokuutioita tai pähkinöitä ja siemeniä. Salaatit ovat oiva tapa tutustuttaa piltit kasviksiin – pilko niistä vaikkapa suupalojen kokoisia lohkoja, ja anna lapsesi ihmetellä värikkäitä ja herkullisia ruokia.

Herkuttele hedelmillä

Jokaisen täydellisen aterian kruunaa tietenkin herkullinen ja terveellinen jälkiruoka. Tämä ei onneksi vaadi laittajalta ihmeitä: kaupasta saatavat hedelmät, kuten omenat, appelsiinit ja viinirypäleet sekä persikat hoitavat jälkiruoan roolin kunnialla.