Miten säästää ruokaostoksissa – parhaat neuvot budjettiruokailijalle

Jotkut meistä ovat siinä onnellisessa vaiheessa elämää, että kaikki lainat on maksettu pois, tulot ovat säännölliset ja riittävät, lapset voi vaatettaa kidsbrandstore.fin vaatteisiin, eikä ruokaostosten kanssa ei tarvitse nähdä sen suuremmin vaivaa – sen kun ostaa, mitä mieli tekee, tai syö vaikkapa ulkona. Kaikkia meistä ei kuitenkaan ole onni potkaissut tai emme ole vielä päässeet elämässämme tuohon pisteeseen. Miten opiskelija, yksinhuoltajaäiti tai työtön siis voi säästää ruokakustannuksissa helposti ja nopeasti? Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä ja neuvoja ruokaostoksissa säästämiseen ja budjettikokkaamiseen. Näillä neuvoilla syöt pitkään pienellä budjetilla ja venytät penniä ilman sen kummempaa vaivaa!

Tee ostoslista ennen kauppareissua, äläkä lipsu siitä

Kauppalistan tekeminen ennen kauppareissua on helpoin tuhlaamisen ehkäisykeino – kun listasta on mustaa valkoisella, ei siitä tule lipsuttua ilman omantunnontuskia. Vaikka se värikäs vaahtokarkkipussi karkkihyllyllä näyttäisi kuinka hyvältä, ei pieniinkään hairahduksiin ole varaa. Muista, että kun pieniä hairahduksia kertyy paljon, summakin kohoaa pilviin!

Kun tiedät kuukausittaiset tulosi, voit helposti suunnitella ostoslistat myös jatkoa ajatellen. Kun suunnittelet kauppalistasi valmiiksi jo seuraavienkin kauppareissujen varalta, huomaat pian kuinka rahaa alkaakin säästyä sivuun, eikä sinun enää tarvitsekaan elää yhdellä makaronipussilla kuukausia.

Tarkkaile kilohintoja suurennuslasin alla

Vaikka pienellä budjetilla voi tulla kiusaus ostaa halvin tuote, ei se läheskään aina ole pidemmällä aikavälillä edullisen vaihtoehto. Pistä siis ruokien kilohinnat seurantaan – saatat yllättyä, kuinka kallista ruokaa oletkaan tullut ostaneeksi säästöjen toivossa! Usein on edullisempaa ostaa mahdollisimman suuri pakkaus kuivatuotteita jotka säilyvät, kuin uuden, pienemmän pakkauksen ostaminen jokaisella kauppareissulla. Vaikka säästöt eivät yksittäisellä kauppareissulla näykään, pidempiaikaisessa kirjanpidossa tulet huomaamaan selkeitä muutoksia sen jälkeen, kun olet ottanut kilohinnat seurantaan.

Valmista suurempia annoksia

Yksi tapa säästää rahaa kokatessa on suurempien annosten tekeminen – kyllä, luit oikein! Näin tulee vähemmän hukkaruokaa, ja säästät samalla energiaa. Jos saman ruoan syöminen viikkotolkulla kyllästyttää, voit laittaa osan pakkaseen, ja nauttia vaikkapa seuraavalla viikolla. Lisäksi suuren annoksen tekee siinä missä pienenkin, joten samalla säästyt myös kokkaamisen vaivalta väsyttävän työpäivän jälkeen, ja voit vain lämmittää itsellesi ruoan ja istua valmiiseen pöytään!

Vältä eineksiä

Vaikka einekset saattavatkin tuppipeukalosta tuntua houkuttelevalta ja helpolta vaihtoehdolta, ne ovat loppujen lopuksi ruokavaihtoehdoista kaikkein kalleimpia. Unohda siis einekset vallan, ja valmista itse omat ruokasi. Näin saat huomattavasti enemmän ruokaa, ja se maistuukin huomattavasti paremmalta! Lisäksi itse tehty ruoka on huomattavasti valmisruokaa terveellisempää – tilanne on siis kaikin puolin win-win!

Vältä turhia kauppareissuja

Turhien kauppareissujen välttäminen suojelee sinua monilta asioilta. Ensinnäkin, vältyt varmasti turhilta herätysostoksilta, kun et mene kauppaan laisinkaan. Toisaalta säästät myös omaa aikaasi sekä kallista polttoainetta, kun et ravaa kaupassa joka päivä, vaan teet suuremmat ostokset esimerkiksi kerran viikossa. Omista kulutustottumuksistaankin on helpompi pitää kirjaa, kun ei tee viikon aikana useita, pienempiä kauppareissuja, vaan hoitaa ostokset suunnitellusti muutaman kerran kuukaudessa. Kirjanpito kannattaa, sillä sen avulla huomaat helposti, jos jokin kulutustottumuksissasi on vialla, ja tällöin ongelmaan on helppo puuttua ja se saadaan korjattua heti.