Kasvisruoka ei ole automaattisesti terveellistä ruokaa!

Vaikka kasvisruoka erilaisissa muodoissaan onkin tällä hetkellä erityisen terveellistä, niin tulee kuitenkin muistaa, että myös kasvisruoka voi olla epäterveellistä. Monella tuntuu olevan käsitys, että kasvisruokavalio tai kasvispainotteinen ruokavalio olisi jotenkin automaattisesti terveellinen valinta, mutta näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Kerromme tällä sivulla lisää terveellisen kasvisruokavalion koostamisesta.

Kasvisruoka ei tarkoita automaattisesti terveellistä ruokaa
Kuten todettiin jo vegaanisenkin ruuan kohdalla, niin kasvisruoka ei tarkoita mitenkään automaattisesti terveellistä ruokaa. Esimerkiksi sokeri on kasviperäinen tuote, mutta terveellisenä tuotteena sitä ei voida pitää. Onkin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaisista tuotteista kasvisruokaa valmistetaan. Tämä vaikuttaa suuresti ruuan terveellisyyteen!

Esimerkkejä värikkäistä, herkullisista ja terveellisistä kasvisruuista
Esimerkiksi värikkäät juurekset ja kasvikset, pähkinät, versot ja palkokasvit tuovat ruoka-annoksiin väriä ja terveellisyyttä. Valmista vaikkapa kulhoruokia tai erilaisia värikkäitä salaatteja. Salaatit voivat olla myös lämpimiä.

Linssikeitto on helppo valmistaa ja se on terveellistä, edullista sekä maittavaa. Kokeile punaisia tai vihreitä linssejä, joiden sekaan keittoon voi laittaa vaikkapa sipulia, porkkanaa, tomaattimurskaa, vettä ja mausteita, kuten basilikaa ja yrttisuolaa. Myös kasvisliemikuutio voi auttaa tuomaan keiton makuun potkua. Linssikeitto on hyvä ja terveellinen vaihtoehto myös silloin, kun matti uhkaa vierailla kukkarossa. Kattilallisen täyttävää ja terveellistä keittoa saa helposti tehtyä muutamalla eurolla, ellei sorru kikkailemaan erikoisilla ainesosilla.

Pinaattia kannattaa kokeilla erilaisissa ruuissa, kuten vaikkapa pinaatti-fetapastassa. Fetajuusto sekä ranskankerma tuovat ruokaan kivaa makua. Pinaatti sopii myös esimerkiksi porkkanan kaveriksi ja porkkana-pinaattikeitto valmistuukin helposti porkkanasta, sipulista, pakastepinaatista, kasvisliemikuutiosta, vedestä, vehnäjauhoista, maidosta sekä mausteista. Mausteiksi tähän keittoon sopivat esimerkiksi pippurit sekä muskotti. Ohjeita löytyy netistä ja keittokirjoista pilvin pimein. Jos pyrit painonhallintaan, yritä selvittää mahdollisimman tarkkaan, kuinka paljon energiaa, proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvaa ruoka-annoksesi sisältävät.

Oikein koostettu kasvisruokavalio on terveellistä ja täyttävää
Oikein koostettu kasvisruokavalio korostaa ruuan terveellisyyttä. Lisäksi se on riittävän täyttävää pitääkseen näläntunteen loitolla. Kasvispainotteisen ruuan suosimisella voidaan vähentää sydän- ja verisuonisairauksien sekä kohonneiden kolesteroliarvojen riskiä. Se voi auttaa myös vähentämään ruokavalion rasvapitoisuutta, mikä auttaa vähentämään energiansaantia. Moni meistä taistelee paino-ongelmien kanssa ja painonhallinnassa onkin erityisen tärkeää vähentää omaa energiansaantia. Kasvispainotteinen ruoka voi auttaa tässä taistelussa.

Oikein koostetun kasvisruokavalion rakentaminen vaatii hieman tietoa ja taitoa, mutta mitään rakettitiedettä se ei kuitenkaan ole ja jos toisessa vaakakupissa painaa oma terveys, niin moni on valmis näkemään tämän vaivan. Tietoa optimaalisen ruokavalion koostamiseksi on nykyisin saatavilla pilvin pimein, joten ruuanlaittajalta vaaditaankin vain hieman viitseliäisyyttä ottaa asioista selvää. Tänä vuonna kasvispainotteisen ruokavalion noudattaminen on kaiken kukkuraksi erityisen trendikästä!