Mitä on kuskus?

Nykyisin Suomessakin on trendikästä tutustua erilaisiin etnisiin keittiöihin. Tässä artikkelissa esittelemme kuskuksen, jota kutsutaan berberikansojen erikoisuudeksi.

Kuskus on yleensä durumvehnää
Tavallisesti kuskuksen valmistamiseen käytetään durumvehnää. Toisinaan sitä valmistetaan kuitenkin myös hirssistä ja ohrasta. Valmistusta varten vilja on jauhettu ensin karkeaksi. Brasilian erikoisuus on maissista valmistettu kuskus.

Miten kuskus perinteisesti tarjoillaan?
Perinteisesti kuskusta voidaan tarjota pääruokana tai jälkiruokana. Pääruokana se tarjoillaan lihan ja kasvisten taikka kalan kera. Jos kuskusta tarjotaan jälkiruokana, lisätään siihen sokeria, mausteita sekä maitoa.

Missä maissa kuskus on erityisen suosittua?
Erityisen suosittua kuskus on Algeriassa, Marokossa, Tunisiassa sekä Afrikan länsiosassa. Se on tunnettu ruoka myös Lähi-idän maissa, Sisiliassa sekä Ranskassa.

Miten kuskuksesta valmistetaan lounas?
Kuskuksen valmistaminen ei ole kovin nopeaa, vaan se vaatii jonkin verran käsityötä. Ensinnäkin kuskuksen tekemiseksi karkeasta jauhosta pyöritellään käsin pienikokoisia pellettejä, minkä jälkeen aines tulee siivilöidä. Osat, jotka jäävät siivilään, pyöritellään uudelleen, jotta niistä saadaan tarpeeksi pienikokoisia. Tämä vie runsaasti aikaa. Perinteisesti tämä on ollut naisten työtä ja kuskusta on valmistettu monen päivän aikana, minkä jälkeen se on kuivatettu auringossa. Kerralla on valmistettu perinteisesti suuri erä kuskusta, jota on valmistuksen jälkeen saatettu käyttää monta kuukautta.

Kotikeittiössä kuskuksen valmistusta ei kuitenkaan tarvitse aloittaa aivan alusta asti, sillä nykyisin sitä valmistetaan tehtaissa ja sitä on mahdollista ostaa käyttövalmiina suoraan kaupasta. Kuskuksen höyryttäminen vie kuitenkin sekin aikaa; tähän työhön käytetään perinteisesti höyrykeitintä, jonka alaosassa keitetään kuskuksen kastike ja yläosassa höyrytetään kuskus valmiiksi. Kastikkeeseen voidaan käyttää esimerkiksi vihanneksia, kikherneitä ja lihaa.

Erilaisia kuskusreseptejä löytyy kirjastosta sekä netistä runsaasti ja saattaakin vaatia hieman kokeilua, jotta löytää omaan makuun sopivimmat reseptit. Esimerkiksi Marokossa kuskus värjätään usein kellertävän väriseksi käyttämällä kurkumaa tuomaan ruokaan väriä.

Kuskus on perinteitä kunnioittava ruoka
Kuskus on ruoka, joka todellakin kunnioittaa perinteitä, ovathan berberinaiset valmistaneet kyseistä ruokaa sukupolvesta toiseen. Vielä nykyisinkin reseptit tuntuvat periytyvän suvun naisten kesken ja kuskusin valmistamiseen suhtaudutaan monissa algerialaisissa, tunisialaisissa ja marokkolaisissa perheissä suurella kunnioituksella. Osa vannoo kotitekoisen kuskusin nimeen pyrkien välttelemään tehdasvalmisteista kuskusta, mutta taas toisaalta mukavuudenhalu on ajanut monet perinteisetkin naiset käyttämään tehdasvalmisteisia vaihtoehtoja kotitekoisen ja runsaasti työtä vaativan kuskusin sijaan. Toisaalta kuskusin valmistustaidon omaava nainen voi ansaita omaa rahaa myymällä kotitekoista kuskusia.

Moni on sitä mieltä, että paras kuskus syntyy lampaasta, mutta siitä mistä maasta saa parasta kuskusta, onkin monia mielipiteitä. Osa on sitä mieltä, että parasta kuskusia saa Marokosta, mutta taas toisaalta turistien keskuudessa tuntemattomampi Algeria saattaa yllättää moninaisine kuskusresepteineen ja -perinteineen.