Miten voin parantaa ruokavalioni terveellisyyttä helpoin askelin?

Oman ruokavalion terveellisyyden kohentamisen ei tarvitse olla kovin vaikeaa, vaan tähän tavoitteeseen voi pyrkiä helppojen arkisten tekojen avulla. Herkuttelustakaan ei tarvitse luopua, mutta herkkuja voi oppia tarkastelemaan hieman eri kulmasta. Annamme tällä sivulla muutamia vinkkejä, joiden avulla voit parantaa ruokavaliosi terveellisyyttä ilman, että joutuisit luopumaan kaikista mieliteoista.

Suosi terveellisiä herkkuja, kun herkutteluhimo iskee
Kaikki haluavat joskus herkutella ja juuri nämä hetket uhkaavat helposti kaataa kuntoremonttimme sekä ruokavalion terveellisyysvaatimukset – erityisesti, jos herkutteluhimo iskee turhan usein. Näin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla, jos opit suosimaan terveellisiä herkkuja. Unohda siis kermakakut ja suklaakeksitkauppaan ja suosi niiden sijaan terveellisiä hedelmiä, kuten granaattiomenoita, joiden suosio ei ole jäänyt huomaamatta myöskään etnisissä keittiöissä ja joiden viljelyllä on pitkät perinteet. Näin saat herkuttelunhimosi tyynnytettyä etkä tule samalla nauttineeksi turhaan valtavaa määrää kaloreita, joita ne kermakakut ja suklaakeksit olisivat lähes väistämättä sisältäneet.

Myös pähkinät voivat olla hyvä vaihtoehto herkutteluhetkiin. Jos kaipaat aterian jälkeen jäkiruokia, muista, että myös hedelmistä saa hyviä jälkiruokia. Älä turhaan tee hedelmäsalaattia sokeroiduista säilykehedelmistä, vaan käytä tuoreita hedelmiä. Granaattiomena tuo tällaiseenkin salaattiin upeasti väriä ja makua!

Suosi kasvispainotteista ruokavaliota
Kasvispainotteinen ruokavalio on paitsi trendikäs, niin myös terveellinen valinta. Kasvisruoka on usein kevyempää kuin lihaa sisältävä ruoka, minkä lisäksi se on usein myös liharuokaa eettisempi valinta. Moni vierastaa kasvisruokaa aivan turhaan peläten sen olevan mautonta ja tylsää. Taitava maustaja saa kuitenkin kasvisruuan maistumaan erittäin hyvältä. Monesti kasvisruoka tulee myös lihaa sisältävää ruokaa edullisemmaksi, joten rahapussikin kiittää tästä valinnasta. Eläiten tehotuotantoon liittyy runsaasti eettisesti kyseenalaisia kysymyksiä, minkä vuoksi valintaa voidaan perustella myös eettisillä syillä. Vain mielikuvitus on rajana loihtiessasi kasvisruokia omassa kotikeittiössäsi! Jos oman mielikuvituksen rajat tuntuvat tulevan liian aikaisin vastaan, kannattaa ideoita etsiä kasvisruokaa painottavista keittokirjoista ja vaikkapa intialaisesta ja välimerellisestä keittiöstä.

Jos käytät lihaa, suosi vähärasvaisia vaihtoehtoja
Jos ruokavaliosi sisältää lihaa, muista suosia vähärasvaisia vaihtoehtoja. Kalkkuna on usein hyvä vaihtoehto, vaikkakin Suomessa sitä käytetäänkin ruuanlaitossa vielä suhteellisen vähän.

Älä unohda kalaa
Myöskään kalaa ei kannata unohtaa, vaan sitä tulisi syödä säännöllisesti. Kalan sisältämät terveelliset rasvahapot ovat yksi erityisen painavista syistä suosia kalaa omassa ruokavaliossa.

Hanki tietoa ja tutustua ruokakolmioon
Terveellisestä ruokavaliosta on saatavilla tietoa ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Toisaalta tämä tarkoittaa myös sitä, että lukijan on pystyttävä suodattamaan saamaansa tietoa sekä valitsemaan kaikesta tietotulvasta luotettavat tietolähteet. Tässäkin yhteydessä voidaan siis korostaa kriittisen lukutaidon merkitystä.

Ruokakolmio, joka kokoaa suomalaisten ravitsemussuositukset, on hyvä pohja aloittaa terveellisen ruokavalion koostaminen. Kolmio tiivistää suositukset helposti ymmärrettävään visuaaliseen pakettiin, joka eroaa jonkin verran aikaisemmasta ympyrän muodossa esitetystä ravitsemussuosituksesta.