Some villitsee kokeilemaan uusia suosikkireseptejä

Ruoanlaitto on nykyään suosittu harrastus, ja netin ansiosta kaikki maailman reseptit ovat hetkessä kenen tahansa ulottuvilla. Myös eksoottisemmat ruokalajit onnistuvat helposti, sillä suurimmissa kaupungeissa on runsaasti erilaisia ulkomailta tuotuja elintarvikkeita myyviä ruokakauppoja, ja myös tavallisten markettien valikoimien turvin pääsee kokkailuissaan vähintäänkin auttavasti alkuun. Lisäksi netin kautta voi reseptien etsimisen lisäksi myös tilata vaikeammin löydettäviä aineksia, joten siitäkään ei autenttisen makuvivahteen metsästys jää kiinni. Ruoanlaitto on yleisesti varsin edullinen harrastus, mutta mikäli haluaa panostaa kunnolla esimerkiksi kodinkoneisiin ja laadukkaisiin veitsiin, voi Qred auttaa löytämään tarkoitukseen sopivan luottotuotteen lyhytaikaisen lainan ottamiseksi.

Tiedonkulun nopeus on vähitellen muokannut myös perheiden arkiruokailua. Alkuun vain viikonloppuisin ja juhlapyhinä kokeillut monimutkaisemmat ruokalajit saattavat vähitellen tutuksi tultuaan ujuttautua myös arkiseen ruokapöytään tuomaan vaihtelua perinteisiin lihapulliin, pastoihin ja keittoihin. Kun mikä tahansa aasialaisen keittiön mauste-erikoisuuksista löytyy helposti lähikaupan hyllyltä, tai on nopeasti tilattavissa verkkokaupasta, oppivat nykylapset jo pienestä pitäen syömään päivälliseksi myös pinaattilettuja ja kalakeittoa eksoottisempia ruokia. Ihmiset myös matkustavat nykyään enemmän ja kauemmas kuin ennen, mikä myös osaltaan edistää keskenään varsin erilaistenkin keittiöiden tutuksi tulemista ja sekoittumista.

Some nostaa uusia reseptejä hetkessä hiteiksi

Sosiaalisen median aikakaudella kaikki on jaettavissa, ja omille ajatuksilleen, tekemisilleen ja vaikkapa juuri kokkailuilleen voi hetkessä saada jopa kymmentuhatpäisen yleisön. Parhaat oivallukset lähtevät tykkäysten ja jakojen muodossa kiertämään halki Suomen, ja uuteen hittireseptiin tarvittavat ainekset saatetaan jopa myydä ruokakaupoista loppuun, kun kaikki haluavat päästä mahdollisimman pian testaamaan itsekin muiden ylistämää uutta reseptiä.

Viimeisin someruoaksi kutsuttava ilmiö on ollut uunifetapasta, jonka Liemessä-blogin kirjoittaja Jenni Häyrinen lisäsi Instagramiinsa, ja joka keräsi hetkessä valtaisan suosion. Tapaus muistutti myös siitä, ettei maukas ja suorastaan täydellinen resepti välttämättä ole monimutkainen ja vaadi kymmeniä erilaisia raaka-aineita. Päinvastoin, useimmiten salaisuus piilee nimenomaan kekseliäässä tavassa yhdistää tai käsitellä muutamia ennestään tuttuja ja laadukkaita ainesosia, jotka uudenlaisina makuyhdistelminä puhkeavat aivan uudenlaiseen kukkaan. Uunifetapastan salaisuus piilee uunissa pehmeäksi paistetun fetan ja täyteläisten kirsikkatomaattien liitossa, jota kohottavat lisäksi punaisen chilin maltillinen polte sekä laadukkaan oliiviöljyn antama välimerellinen vivahde.

Kaikkien ei silti tarvitse olla mestarikokkeja

Vaikka välillä vaikuttaakin siltä, että kaikki tuttavat rutinoituneesti liekittävät paahtovanukkaita tai ottavat täydellisesti kypsytettyä chevicheä lounasevääksi töihin, ei kenenkään silti tarvitse tuntea pistoa sydämessään. Ruoanlaitto ei ole kaikille intohimo, ja monesti etenkin lapsiperhearkea pyörittävät työssä käyvät äidit tuskastelevat vankilalta tuntuvan jokapäiväisen ruoanlaiton kurimuksessa. On vaikeaa löytää aikaa riittävän monipuoliseen ja vaihtelevaan ruokalistaan, ja usein tuntuukin siltä, että perheen ateriat ovat juuttuneet pyörimään vain muutaman vaihtoehdon varassa.

Helpotusta tuskaan on saatavilla sekä ruokakauppojen valmisruokaosastoilta, että hiljattain markkinoille ilmestyneiltä ruokakassi-palveluilta. Monista tutuista kotiruoista ja yhä useammin myös erikoisemmista ruokalajeista on nykyään saatavilla joko puolivalmiste tai täysin valmis, lämmitettävä einesversio, josta vielä halutessaan itse hieman tuunaamalla saa varmasti maistuvan ja vaihtelua tuovan ruoan perheen arkipöytään. Ruokakassi sen sijaan on palvelu, jossa asiakkaalle toimitetaan sovituin väliajoin kotiin täysi ruokakassi, joka sisältää raaka-aineet ja valmistusohjeet esimerkiksi neljään erilaiseen arkiateriaan. Näin asiakas säästyy sekä ideoinnin että kaupassa käymisen vaivalta, ja lopputuloksena on taatusti erilaista, vaihtelevaa ja terveellistä syötävää koko arkiviikon varalle.