Miten ravitsemussuositukset ovat muuttuneet?

  Ravitsemussuositukset ovat muuttuneet yllättävän paljon vuosien saatossa. Ensimmäiset viralliset ravitsemussuosituksemme julkaistiin 1987 ja niissäkin on runsaasti eroa vuonna 2017 julkaistuihin suosituksiin. Kerromme tässä jutussa näistä eroista lyhyesti ja tiiviisti.

Maidon suositusmäärä on laskenut
Vuonna 1987 maitoa suositeltiin juotavan kaksi desilitraa enemmän kuin vuoden 2014 ruokasuosituksessa, joka muuten esitetään kolmiona ympyrän sijaan. Moni nykyaikuinen on juonut lapsuudessaan suuret määrät maitoa, mutta nyt maidonjuonnin suositusta on vähennetty.

Kasvisten määrää ruokavaliossa tulisi nostaa ja suolan vähentää
Kasviksia suositellaan syötävän nykyisin enemmän kuin 1980-luvulla. Suositus on noussut kasvisten osalta 50 gramman verran. Tämän lisäksi nykyisessä ruokakolmiossa kiinnitetään huomiota suolan määrään siten, että sen käyttöä tulisi vähentää mahdollisuuksien mukaan.

Peruspilarit ovat pitäneet pintansa siirryttäessä ruoka-aineympyrästä ruokakolmioon
Peruspilarit ovat kuitenkin pitäneet pintansa siitäkin huolimatta, että nykyisin ravitsemussuositukset esitetään ruokakolmiona ruoka-aineympyrän sijaan. Peruspilareita ovat siis edelleenkin kasvikset, marjat sekä hedelmät. Toisaalta nykyiset ravitsemussuositukset ovat tarkemmat kuin 1980-luvulla esitetyt. Jo suositusten kohderyhmässä on eroa; 1987 julkaistut suositukset oli suunniteltu energiatasolle 2400 kilokaloria, mutta nykyisten suositusten sanotaan soveltuvan suurimmalle osalle sellaisista aikuisista, jotka liikkuvat kohtalaisesti. Lisäksi nykyisten suositusten sanotaan keskittyvän ohjeellisiin määriin.

Vuoden 1987 ruoka-aineympyrässä kasvisten, marjojen sekä hedelmien lohko oli kaikista suurin. Suositeltava päiväannos oli 450 grammaa. Nyt suositeltava minimimäärä on 500 grammaa.